Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Mire ügyeljünk cardboard vr-szemüveg vásárlásakor?

Ha a mobiltelefonnal szeretnénk a virtuális valóság élményét átélni, szükségünk lesz egy speciális eszközre, amin keresztül a képernyőt nézzük.

2016. november 10. - vrgamer

 

Vr-szemüvegből ma már elég nagy a kínálat, egyre több változat jelenik meg. A filléres kategóriában utazik a Google saját tervezése, a cardboard, ami egyébként mára a kategória szinonimájává is vált.

 

 

 

 

A cég útmutatása alapján otthon összeszerelhető, de pár dollárért meg is vásárolható. Ennél azért érdemesebb a komolyabb vr-szemüvegek között keresgélni, és itt már elég nagy a szórás, némelyikért több tízezer forintot is elkérhetnek. A kategória csúcsát pedig a Samsung Gear képviseli.

Milyen tulajdonságai vannak a jó cardboardnak?

- Legyen fejpántja, lehetőleg kettő oldalt, egy felül. Ez biztosítja, hogy nem esik le a fejünkről.

- Tapadjon megfelelően az arcra, hiszen nem megengedhető, hogy oldalról beszűrődjön a külvilág fénye.

- Legyen állítható a lencsetávolság. Ez is alapvető fontosságú, nem ér semmit az egész, ha homályos képet bámulunk. A cardboard oldalain helyeznek el két gombot, amelyek forgatásával egy-két centire közelíthetjük vagy távolíthatjuk a telefont vagy a lencséket, mintha egy objektíven állítanánk az élességet.

 

 

 

- El lehessen vezetni a fülhallgató kábelt oldalt. Sokkal jobb, ha tudjuk használni a fülesünket és nem kell a telefon hangszórójára hagyatkoznunk.

- Legyen rajta nyomógomb. Egészen egyszerű megoldás, a telefont megbökve irányíthatunk olyan szoftvereket, amelyek élnek ezzel a lehetőséggel. Mi is éljünk vele, működik.

- Férjen bele a telefonunk. Ellenőrizzük, hogy van-e elég nagy ahhoz, hogy akár az 5-6 colos tepsik is használhatóak legyenek.

- Legyen minél nagyobb a lencsék látószöge. Ez első generációs cardboardok alig hatvan fokos betekintést engedtek, ma már elvárás a száz fok körüli érték.

 

 

 

- Legyen saját QR-kódja, a precíz megjelenítéshez szükséges a szoftveres kalibrálás. Ezt a telefonunkra telepített Cardboard elvégzi magától. Itt rengeteget összegyűjtöttek.

- Képes legyen kiszolgálni az augmented realityt (AR), vagyis a kiterjesztett valóságot. Ez valójában csak annyit jelent, hogy a telefon hátsó kamerája lásson ki a cardboardból. Így sokkal menőbb a Pokemon Go.

- Ügyeljünk az árra. Mivel még kevesen ismerik ezeket a termékeket, vannak, akik a valós ár többszöröséért akarnak nyerészkedni rajtuk. Ne legyenek illúzióink, a túlnyomó többség kínai gyártmány, de vannak olyan cégek, akik tényleg okosan fejlesztik a terméküket. Jó minőségűek a felhasznált anyagok, adnak a formatervezésre, és a fentebb részletezett pár tulajdonságnak is megfelelnek. Ennek ellenére tízezer forintot sem kell adni értük a webshopokban. Ilyen például a BOBOVR Z4, vagy a FiiT VR 2S, esetleg a Baofeng Mojing XD.

 

 

 - Vegyünk hozzá vezeték nélküli távirányítót, pár dolláros tétel, viszont már vannak olyan szoftverek, amelyekhez kötelező kellék.

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr2511820793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása