Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Új fejszett a Facebooktól: Oculus Go

Jövő év elején érkezik a Facebook új VR-sisakja, ami teljesen önállóan működik számítógép vagy telefon nélkül.

2017. október 12. - vrgamer

oculus-go-zuckerberg-1024x582.jpgA tegnap kezdődött Oculus Connect 4 konferencián Mark Zuckerberg bejelentette a cég legújabb virtuális valóság felszerelését, ami az Oculus Go nevet kapta. A hivatalos termékadatok még nem elérhetők, de összeszedtük azokat az infókat, amik már biztosak.

Az ára 199 dollár lesz. Ez nem meglepő, a most formálódó önálló (stand alone) fejszettek ebben az árkategóriában terjednek majd el, jóval a száz dollár alatt kapható telefont igénylő szemüvegek fölött, de messze a számítógépes támogatást igénylő megoldások alatt, mivel ezek 400 dollártól kezdődnek. Ha már az ár, a nyár végi csökkenés után újabb nagy áresésen van túl a tegnapi nappal az Oculus Rift és Touch kombó, 399 dollártól kaphatók mostantól. Ez elég durva támadásnak tűnik a jövő kedden startoló Windows VR termékek ellen, amelyek 400, 450 és 500 dolláros árcédulával indulnak, de teljesítményben és minőségben vélhetően veri őket a Rift.

No de vissza az Oculus Góhoz. Majdnem teljesen úgy néz ki mint a Rift, de nem fekete, hanem világos szürke. A tömegét nem tudni, de szuper könnyűként hirdetik, annak ellenére, hogy minden szükséges elektronikát tartalmaz. A fejpánt kényelmesen állítható mindenféle fejmérethez, ebben már van tapasztalat, alapvető követelmény. Az arcot fedő rész szellőző, hálós anyagból készült, kényelmes és segít a verítékből adódó gondok csökkentésében.

Az igazán lényeges rész azonban a kijelző. A Go nyilván nem veszi fel a versenyt a Rifttel vagy a Vive-val, de a cég szerint a piacon kapható legjobb képminőséget produkálja majd. (Ehhez azért a Samsungnak is lesz egy-két szava, hogy a Pimaxot ne is említsük.) A megjelenítő panelek már egy generációval fejlettebbek a Riftben használtaknál, igaz ugyan annyi vízszintes látószöget, 90 fokot biztosít, de a zavaró csillogást (glare effect) már jobban kezeli.

A képernyő gyors LCD alapú, a felbontása 2560x1440 képpont. Ez kicsivel kevesebb, mint a Gear VR-kompatibilis Samsung Note 8 2960x1440 képpontja, ám az Oculus szerint az övék teljesen a VR-ra lett optimalizálva. Több a képpont mint a Riftben, aminek köszönhetően csökkent a képpontok közötti látható üres tér (screen door effect).

Az navigálásra szolgáló kontrollerek ránézésre kiköpött másai a Gear VR megoldásának. Három utas követést (3DOF) tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy szabadon nem lehet velük a virtuális térben hadonászni, mindössze rámutatni velük az objektumokra. Ez a technológia működik a Gear VR-ben és a Google Daydreamben is. Ugyanez igaz a fejszettre is, itt csak nézelődni lehet, ha arrébb sétálunk azt nem tudja lekövetni az Oculus Go, az már egy másik szint, ezzel jó tisztában lenni.

oculus-go-controller-1024x562.jpg

A kontrollereken van egy nagy kerek gomb, ami minden irányban érzékeli a nyomást, ez alatt található egy funkciógomb, ami a főmenübe léptet vissza. Az elején pedig van egy ravasznak álcázott enter gomb.

Lesz beépített hangrendszere (spatial audio) az Oculus Gónak, így fejhallgató nélkül is használható, de persze fülest is lehet hozzá csatlakoztatni.

oculus-go-audio-1024x577.jpg

A kompatibilitásban jól indít majd a Go, ugyanis teljes mértékben futtatni tudja a Gear VR-ra írt programokat is. Már gyülekezek a saját honlapon elérhető játékok és élmények is, itt lesznek a Gear VR-on bizonyított sikerjátékok és olyan alkalmazások mint a Discovery VR, a Netflix és a Hulu.

Az Oculus Go a fejlesztők számára már a jövő hónapban elérhető lesz, a nagyközönség számára viszont majd csak valamikor 2018 elején.

A megnyitót teljes egészében itt lehet megnézni:

(UploadVR)

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr1012957637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása