Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Önálló Daydream fejszettek jönnek a HTC-től és a Lenovótól

Újabb meglepő bejelentés hangzott el a Google fejlesztői konferenciáján tegnap.

2017. május 18. - vrgamer

htc-vive-daydream-headset.jpgKép: HTC. Mára ez a kép jelent meg a cég blogján.

A Google idei fejlesztői konferenciáján bejelentették, hogy önálló, tehát sem számítógépet, sem mobiltelefont nem igénylő Daydream kompatibilis virtuális valóság fejszettek várhatóak. Az első ilyen kütyüket a HTC és a Lenovo készíti el.

A Daydream ugye a Google saját fejlesztése, speciális androidos szoftverkörnyezet és mobiltelefont igénylő fejszett, aminek az igényei olyan magasak, hogy alig néhány telefon képes kiszolgálni az azokat. A most bejelentett készülékekbe viszont minden bele lesz építve, ami a Daydream futtatásához elengedhetetlen, sőt még annál is több.

A szakmai sajtót is meglepő bejelentés azért is különleges, mert az első néven nevezett gyártó a HTC, ami a Vive készülékével technológiailag vezet a VR-iparágban. Ha valakik nem gagyit csinálnak, akkor az ők, ezért is izgalmas a hír. A Lenovo új szereplő lesz ezen a fronton, ami pedig ezért érdekes. Mindkét készülék még az idén megjelenik, de a konferencián is csak vázlatos képeket mutattak róluk:

google-daydream-vr-standalone-htc-lenovo.jpg

Az önálló Daydream VR fejszettek mozgást lekövető képességei fejlettebbek lesznek a jelenlegi mobilos Daydream megoldásánál, ami csak a fejforgást követi le. Az úgynevezett WorldSense megoldás belülről kifelé (inside-out), tehát csak a fejszett képességeit használva térképezi fel a környezetet, emiatt nincs szükség előre telepített érzékelőkre, mint például a HTC Vive esetében. A Google szerint a WorldSense 'drámaian' megnöveli a VR-élményt a mobilos megoldáshoz képest.

Hogy ezt a belülről kifelé érzékelést megoldják, úgynevezett komputer látást (computer-vision) használnak, magyarán kamerákat építenek a fejszettbe, amelyek érzékelik a környezetet és feldolgozzák a látottakat. Gyorsulásmérő és giroszkóp is lesz a készülékekben a pozicionálás érdekében. Ennél sokkal többet még nem tudni a WorldSense képességeiről, de kijött egy animáció, ami azt ígéri, hogy a Google megoldása nem csak az asztalt érzékeli, de a rajta lévő tárgyakat is:

A Google VR-os főnöke, Clay Bavor előadásában azt mondta, hogy az önálló fejszett előnye, hogy kompakt, minden bele van építve és így optimalizálva van a teljesítménye, szemben a telefonos megoldásokkal. Ugyancsak elmondta, hogy a Qualcomm a félvezetőket, processzorokat, és telekommunikációs eszközöket gyártó vállalattal közösen dolgozták ki az önálló Daydream VR fejszettek szabványait. Ezekhez igazodnak majd a gyártók, a HTC és a Lenovo is, amikor elkészítik a saját fejszettjeiket.

Forrás: Road to VR

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr712519193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása