Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Pimax: jövő év elejére itt a 8K-s fejszett

A nagy méretért cserébe óriási felbontást, hatalmas látószöget és teljes kompatibilitást nyújt a Pimax 8K.

2017. szeptember 20. - vrgamer

Az amerikai és sanghaji székhelyű Pimax cég nem új a VR piacon, a 4K-s fejszettjük együtt startolt el a HTC Vive-val és az Oculus Rift-tel 2016 tavaszán. A termékük nem maradt visszhangtalan, elnyerték vele a CES Asia 2016 legjobb VR termékének járó fődíjat, majd fél év alatt harmincezer darabot értékesítettek belőle.

Mindazonáltal csupán aprócska szeletét szerezték meg ennek a piacnak. A fejlesztésekkel viszont nem álltak, a gyümölcsök pedig végre beértek. Tegnap meghirdették új kickstateres projektjüket, amivel 5K-s és 8K-s fejszetteket szabadítanának a világra, ha összejön 200 ezer dollár az érdeklődőktől. Ez sikerült is, potom 73 perc alatt elérték a kitűzött célt, egy nappal később már karnyújtásnyira vannak a 600 ezer dollártól, és még 44 nap van hátra a projekt zárásáig.

Nagyon úgy tűnik, hogy a VR rajongói ki vannak éhezve a minél élethűbb látványvilágra, és ha a piac nagy szereplői a közeljövőben nem ajánlanak ilyen fejlesztéseket, akkor sikeresek lehetnek a kisebb szereplők is. De lássuk a medvét. A Pimax 8K VR ha nem is akkora mint egy maci, de az első pillantásra egyértelmű, hogy hatalmas méretekkel rendelkezik. Erre azért van szükség, mert a jelenleg elterjed 110 fokos látószöget 200 fokosra növelik, ami tényleg sokkal nagyobb látóteret biztosít.

Egészen pontosan ez a vízszintes látószög, a függőleges 120 fokos. A látványvilágért két 4K-s kijelző felel, az alábbi technikai paraméterekkel rendelkezik a fejszett, a kistesó és a konkurensek:

 

Pimax 8K

Pimax 5K

Oculus Rift

HTC Vive

Látószög

200 fok

200 fok

110 fok

110 fok

Felbontás

2*3840x2160

2*2560x1440

2*1080x1200

2*1080x1200

Képpontok

16.6 millió

7.4 millió

2.6 millió

2.6 millió

Képfrissítés

90 Hz

90 Hz

90 Hz

90 Hz

Tartalom

PiPlay / SteamVR / Oculus Home

PiPlay / SteamVR / Oculus Home

Oculus Home

SteamVR / Viveport

 Mint olvasható, a Pimax 5K is bőven ráver a konkurensekre, a cég az ár miatt döntött úgy, hogy piacra dobja ezt a verziót is. Mivel a Pimaxok kompatibilisek a HTC Vive kontrollereivel és bázisállomásaival, a Vive tulajoknak elég megvásárolniuk csupán a fejszettet. Az 5K 350 dollárét foglalható le, a 8K pedig 500 dollárét, Magyarországra szállítás esetében ehhez még nagyjából 50 dollár szállítási költséget és a 27 százalékos vámot is hozzá kell számolni.

Vajon megéri? Hatalmas előny a széleskörű kompatibilitás, amivel a SteamVR-ra és az Oculus Home-ra is belépést kapunk, amivel a VR-os tartalmak szinte teljes egészéhez hozzáférhetünk. Az már más kérdés, hogy ki lehet-e valóban használni a hatalmas felbontást és látószöget, ugyanis a szoftverek (még) nem ilyen paraméterekhez lettek megkomponálva.

A Pimax már rendelkezik beépített lézeres szenzorral, de a telepített bázisállomásokkal is együtt tud működni, a felhasználó dönti el, melyik megoldást választja.

A Brainwrap több technikai megoldást foglal magába, amit a cég dolgozott ki, hogy a hardveres követelményeket csökkentsék, a késleltetési időt alacsony tartsák (kevesebb mint 15 ezredmásodperc), a képfrissítés magas legyen, a VR élmény pedig végeredményben finom és selymes érzést keltsen. Csodákra azért ők sem képesek, az ajánlott minimális videokártya az NVDIA GTX 980 vagy a modernebb GTX 1070.

Említést érdemel, hogy megjelenik majd a 8K X fejszett is, ami jóval nagyobb étvágyú, GTX 1080Ti (vagy akár kettőt) igényel, illetve a következő generációs videokártyákat, ezeket még tesztelik, érdemben jelenleg még nincs különbség a VR-ban a sima 8K-hoz képest. A felfokozott érdeklődést jelzi, hogy az összes 8K X-et előrendelték, jelenleg nem elérhető egyetlen egy sem, bár ez változhat még.

A postázás jövő év elején kezdők, az X esetében az egészen májusig kitolódik. Aki lemaradna a most futó kickstarteres lehetőségről, ne bánkódjon. A kereskedelmi forgalomba szánt változatoknak letisztultabb formákat és igényesebb csomagolást szánnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr112880434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása