Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Most érdemes megvenni az Oculus Riftet? Hol és mennyiért?

A Summer Sale keretében egészen váratlant lépett a Facebook tulajdonában lévő Oculus, óriási, kétszáz dolláros kedvezménnyel csábítgatja a vevőket. Nagyon kapkodni nem kell, elvileg az akció 6 hétig – a nyár végéig – tart.

2017. július 11. - vrgamer

399.png

Lássuk pontosan mit kínál a gyártó ebben a csomagban. Van benne egy fejszett, két szenzor, a Touch kontrollerek, egy Xbox kontroller, távirányító, a szükséges kábelek és hét játék (Lucky's Tale (ingyenes), Medium (rajzolóprogram, 30 dollár), Toybox (ingyenes), Quill (szintén rajzolóprogram, 30 dollár), Dead and Buried (FPS horror, 40 dollár), Dragon Front (ingyenes) és a Robo Recall, (30 dollár), amiket azonnal ki is lehet próbálni, miután beüzemeltük a rendszert.

Mindezt 399 dollárért, nagyjából 107.789 forint 22 fillérért, ha az USÁ-ban tartózkodunk. Mivel mi Magyarországon tartózkodunk, ide szeretnénk kérni a csomagot, de erre sajnos nincs lehetőség. Itt azonban ne álljunk meg, ha van olyan családtag, barát, ismerős, aki a célországok valamelyikéből lenne olyan kedves és elhozná nekünk (így talán még a 27 százalékos vámot is meg lehetne úszni), máris érdemes tovább nézelődni. Tehát az euróövezetbe 449 euró a pakk ára, ami közelítőleg 138.118 forint és 24 fillér.

Ez még mindig igen vonzó ár, tekintve hogy a hazai online boltokban a Rift alapfelszereléssel 230.000 és 250.000 forint körül kapható, a Touch kontroller pedig 92.000 és 110.000 forint között szóródik. Igaz ugyan, hogy egy helyen most ez utóbbi 50.000-ért is elvihető, de is legalább 300.000 forintnál tartunk. Illetve állunk egy helyben, mert a nemrégiben megjelent 1.15-ös szoftver képes a szobaléptékű virtuális tér bejárhatóságát kezelni, de csak ha három telepített érzékelőnk van, ezért szükségünk lesz még egyre (kapunk egyet a Rifthez és egyet a Touch-hoz). A srácok a cégnél dolgoznak a két érzékelős szobalépték bevezetésén, de még nem működik stabilan.

oculus-rift-sensors.jpg

Kép: VRCircle.com, ezen a képen négy szenzor látható, a szobalépték használatához jelenleg három szükséges.

Kell nekünk a szobalépték egyébként? Hogyne kellene, a HTC Vive ezért veri utcahosszal a konkurenseket, ez a rendszer a megjelenése pillanatában stabilan kezeli a járkálást két telepített érzékelő mellett (pontosabban alatt). Tényleg egészen más kategória, ha szabadon mászkálhatunk, nem pedig csak nyaktegergetésre vagyunk ítélve, ezt nem is ragoznánk tovább.

Így muszáj lesz vásárolni harmadik érzékelőt, ami Oculuséknál 59 dollár (nekünk euró), ami nagyjából 18 149 forint 16 fillér. Az itthoni online boltokban nem is kapható, apróhirdetésekben néha felbukkan az előbbi ár kábé kétszereséért. Közelítünk a 400.000 forintos határ felé, ha itthon akarjuk beszerezni az összes tartozékot, ami már a HTC Vive-nál is drágább megoldás, hiszen azt 300.000 és 330.000 forint közötti áron a sarki kisboltban hozzánk vágják.

A gyártó által kínált akciós csomag az Amazon oldalán is felbukkant, és az itteni kínálatot böngészve találtuk meg azt aminek a megvásárlásán tényleg el lehet gondolkodni, ez pedig a szobaléptékű csomag (Oculus Roomscale Bundle) 459 dollárért plusz postaköltség plusz vám, ami magyar pénzben a mai napon így nagyjából ennyit tenne ki: a Rift (+tartozékok), a Touch (+tartozékok) és a plusz egy érzékelő 131.564 forint, a postaköltség 25.046 forint és a vám 44.483 forint az Amazon saját számításai alapján. Ezek összes 201.094 forintos végső árcédulát adnak ki 286.64 forintos USD árfolyamon.

Ez viszont mindössze a kétharmada a HTC Vive-nak, ami megfontolandó. Az Ocolus oldalán már több mint félezer alkalmazás érhető el a Rifthez, és számos megjelenés várható, egyre vonzóbb címekkel, ám a szobaléptékű tartalmak a hiányzó szoftveres háttér miatt még váratnak magukra. Ha bízunk ezek elterjedésében, illetve szándékunkban áll végleg átköltözni a Facebookba, ami rohamléptekben virtualizálódik, nem is kérdéses a vásárlás.

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr4512657829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása