Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Cardboardban akarom használni a telefonomat, mi kell hozzá?

Átvesszük, milyen telefon szükséges, miket kell beállítani, hogy élvezhető legyen a cardboardos vr élmény.

2016. november 16. - vrgamer

 

Az első és legfontosabb, hogy a telóban legyen giroszkóp, digitális iránytű és GPS. sekli PH! addikt remek hozzászólásában el is magyarázza a miértet: 

"A telefonra ható erőket méri külön-külön a három tengellyel párhuzamosan, nyilván valóan például nyugalmi helyzetben pont egy G hat a telefonra, ha szabadesésben esik, akkor meg nulla. Csupán a giroszkóppal a telefon helyzetét nem lehet pontosan meghatározni, a "z" (függőleges) tengely körüli elfordulást nem lehet vele mérni, értelemszerűen ehhez már kell a digitális iránytű is. Egyenes vonalú egyenletes mozgást megint csak nem tudsz vele kimutatni, mert mint tudjuk, ekkor a testre ható erők eredője nulla. Ehhez meg GPS kell. A három technológia együtt képes a telefon pontos helyzetét és sebességét mérni.'

Ha ezek közül valamelyik hiányzik, a virtuális kép késik, elsodródik (drifts), magyarán használhatatlan. Tapasztalatunk alapján a giroszkópot spórolják ki leginkább, itt egy lista azokról a telefonokról, amelyekben van.

 

 

 

Forrás: phonearena.com

 

Legyen nagy számítási teljesítménye a mobilnak. Nem okozhatnak gondot az 1080p HD videók lejátszása, mert ez a belépőszint az igazán élvezhető élményhez. Többmagos processzor és legalább 2 giga memória, ami már elegendő lehet. 

Ha megfelelő a telefon hardvere, lássuk mi a következő lépés. Androidos telefonok esetében töltsük le a Play Store-ból a Cardboard alkalmazást. Iphone-tulajok erre.  Ezzel az applikációval elérhetjük a telefonon tárolt multimédiás fájljainkat, vagy a Youtube-ra is kiszabadulhatunk. Mindezt már virtuális környezetben, de ahhoz, hogy ne vándoroljon irányíthatatlanul a kép a szemünk előtt, be kell állítani a cardboard típusát. Ez jellemzően QR kódon keresztül zajlik, amit minden komolyabb gyártó mellékel a sisakszemüveghez. Ezek jellemzően így néznek ki:

 

 

Forrás: hypergridbusiness.com 

 

Ha kód felismerése után mindennek passzolni kell, ma mégsem, ellenőrizzük, be van-e kapcsolva a GPS. A Youtube-ra özönlenek a 2 és 4K-s videók, érdemes megvárni, amíg teljesen letöltődnek, mert nagyon megdolgoztatják még a legerősebb telefonokat. Itt tehát jellemzően 360 fokos panorámavideók várnak. A 3D-s videók lejátszásához olyan programra lesz szükségünk, amiben meg tudjuk adni a multimédiás fájl adatait lejátszás előtt. Magyarán ki kell választani, hogy az adott anyag 180 fokos, 360 fokos, ha háromdés, akkor a kép felosztása függőles vagy vízszintes, esetleg két színnel készült. Most már szinte biztosan jók vagyunk, ha még mindig homályos a kép, tekergessük bátran a cardboardon lévő gombokat, segítenek az élesség beállításában. 

Androidosok a játékok és demók közül itt a húsz legjobb Wareable szerint, az Iphone-usereknek a Techradar ajánl 10 játékot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr9011965835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása