Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Végre beindul az AR/VR támogatás az Apple-nél is

A tegnapi éves fejlesztői konferencián számos újdonságot bejelentett a főnök Tim Cook. Az igazán lehengerlő debütálások most elmaradtak, inkább csak kisebb-nagyobb újdonságok és a lemaradások felszámolása került fókuszba.

2017. június 06. - vrgamer

steamvr-mac.png

Ez utóbbira a virtuális és a kiterjesztett valóság támogatása a legjellemzőbb példa. Először is, végre megjelenik az olyan asztali gép, ami elbír a HTC Vive támogatásával, ugyanis az eddigi vasak grafikus teljesítménye nem volt elegendő a nagy étvágyú VR fejszettek igényeivel. Ez mostantól megváltozik, a prezentáció során be is mutatták az első olyan iMac Pró-t, ami vígan kiszolgálja a Vive-ot. Ehhez hozzájárul a 18 magos Xeon processzor, a 16 giga szupergyors RAM, a 4 gigás SSD tároló, a Thunderbolt portok és az AMD Radeon Pro Vega GPU. A hivatalos közlemény szerint a masina valós idejű 3D renderelésre és meggyőzően magas képfrissítésre képes a virtuális valóságban. Mindez igazán remek, egyetlen apró bibi az ár, ami 5.000 dollár, ami magyar pénzben majdnem másfél millió forint. A decemberben megjelenő iMac Pro a cég szerint sem a mezei felhasználóknak való, hanem inkább a fejlesztőket célozzák meg vele.

Ha már HTC Vive, akkor jöjjön a SteamVR is a Macre. Maga a Valve fejleszti a portolást, így vélhetően profi munka lesz. Az elmúlt időszakban sok fejlesztő volt kénytelen Windows alapú környezetre áttérni, ha VR-ban akart dolgozni (sőt, a pécés környezetben az AMD sem tudott mostanáig labdába rúgni, az Intel-NVIDIA páros jelentette az egyetlen járható utat). Az Apple ezen is változtatni fog a SteamVR bevezetésével.

Tim Cook igazi kedvence azonban nem is a virtuális, hanem a kiterjesztett valóság, ide robban be a cég az új, 11. iOS-be implementált ARKit-nek nevezett szoftverkörnyezettel. Bemutattak egy, a Tango rendszerhez hasonló, a környező teret feltérképező rendszert, aminek a segítségével valós környezetbe lehet elhelyezni virtuális tárgyakat, amelyek akár reagálhatnak is egymásra. Itt például a virtuális lámpa fénye változik ahogy mozgatják, ha a szintén virtuális csésze kávét a valós asztalon megvilágítják:

Mivel az ARKit támogatja a Unity és az Unreal motorokat, és elérhető lesz a sok száz millió almás mobilon és táblagépen, egyik pillanatról a másikra ez lesz a világ legelterjedtebb AR környezete. Az ARKitben bemutatták, milyen például a Pokemon Go. Sokkal realisztikusabban viselkednek a lények és a tárgyak, mintha tényleg hatna rájuk a gravitáció, és tényleg a tárgyakon helyezkednek el, nem csak úgy lógnak a levegőben, ahogy eddig.

Ami elmaradt, az a fejszett, vagy valamilyen VR-szemüveg debütálása. Ilyesmivel az ARKit simán felvenné a versenyt a Microsoft Hololens-ével, és mivel a főnök nagy rajongója az AR-nek, lehet, hogy lesz ilyen is (tuti, hogy lesz), addig is maradnak a független fejlesztések, például az, amiről már mi is írtunk itt.

Forrás: UploadVR

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr5912568091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása