Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Szárnyas dinoszauruszt rekonstruálnak virtuális valóságban

A 150 millió éves jószág tanulmányozása fontos a madarak evolúciójának megértésében.

2017. május 04. - vrgamer

17-paleontologi.jpg

Kép: Ryan Carney

A Dél-Floridai Egyetem ( University of South Florida) biológiaprofesszora, Ryan Carney virtuális valóság technológiát használ, hogy helyreállítsa az Archaeopteryx nevet viselő élőlényt, a cél a madarak kialakulásának tanulmányozása.

A folyamat elején a prof digitalizálja az Archaeopteryx eddig fellelt maradványait a jellemzően az orvosi diagnosztikában használt tomoszintézises röntgen, lézeres szkennelés és fotogrammetria segítségével. Ezután a fosszíliákat kiegészíti számítógépes eszközök felhasználásával. A végeredmény a dinoszaurusz interaktív hologramja, amit a szakértők részletekbe menően tanulmányozhatnak.

Ez azért is fontos, mert a repülő állat fosszíliáiból mindössze tucatnyi került eddig elő, éppen ezért mindegyik fontos és értékes. A digitálisan újraalkotott Archaeopteryx tanulmányozása ezért kiemelkedően fontos, mert segíthet megérteni a kapcsolatot a dinók és a madarak között. Ez a faj amolyan összekötő kapocs lehet közöttük, hiszen van már tollazata és szárnyai, illetve elég nagy agya ahhoz, hogy a repülés bonyolult művészetét végre tudja hajtani.

Az állat maga azért elég picike volt, nagyjából akkor mint egy szarka, bár nagyobb szárnyakkal. A jura korban, 150 millió évvel ezelőtt élt, és még éles fogakkal és hüllőszerű karmokkal rendelkezik.

A projektet a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap), a National Geographic Foundation és a Waitt Foundation támogatja, egészen konkrétan Carney professzor 10.000 dollárt kapott a munka folytatására.

Forrás: VRFocus

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr5112481313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2017.05.10. 09:40:28

Már most nagyon kíváncsi vagyok a kutatás eredményeire! De még számos olyan élőlény van, aminek felkutatására, illetve digitális rekonstruálására szükség lenne. A minap is találkoztam egy olyan tudományos cikkel, ami egy jóval kisebb méretű T-Rex maradványairól beszélt, amit nemrég találtak meg Alaszkában :O Na, egy kifejlett baby-méretű Tyrannosaurus jó lenne!! Nézzétek meg, ha érdekelhet: tudomanyplaza.hu/uj-mini-dinoszauruszfaj-alaszkaban/
süti beállítások módosítása