Minden ami virtuális valóság! Hírek, bemutatók, tesztek.

VRGamer

VRGamer

Oktatás virtuális valóságban: a tornádó kialakulása

Interaktív szemléltető élményt hozott létre a The Weather Channel, hogy bemutassa ezt a természeti jelenséget.

2017. április 21. - vrgamer

tornado.jpg

Az áprilisi tél közepén ugyan nem kell tartanunk az egyébként hazánkban is megfigyelt tornádóktól. Az amcsik persze egészen máshogy állnak a dologhoz, főleg a keleti parton élők. A The Weather Channel éppen ezért egy elég komoly fejtágító oldalt hozott létre egészen részletes magyarázatokkal.

Röviden összefoglalva erről van szó: "A tornádók kialakulása minden esetben nagyon erőteljes konvektív folyamatokhoz köthető. Konvekciónak a koncentrált, függőleges feláramlást nevezzük, melynek következtében alakulnak ki a szabad szemmel láthatatlan „meleg légelemek” (termikek), az egyszerű gomolyfelhők, vagy akár a nagy kiterjedésű zivatarfelhők, zivatarrendszerek is. Feláramlást több tényező is generálhat:

- megfelelő mértékű légköri felhajtóerő (pl. intenzív napsütés hatására)

- összeáramlás, konvergencia (pl. domborzat hatására vagy hidegfront mentén

-  a szél iránya a magassággal változzon (ezt szélnyírásnak nevezzük, örvénylést tud létrehozni)." Köszi, Időkép.

Mindezek tetején csücsül egy pár perces interaktív panorámavideó, ami négy lépésben összefogalaja a tudnivalókat a tornádók kialakulásáról. A böngészőben is remekül használható bemutató erre található.

A bejegyzés trackback címe:

https://vrgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr2612444049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása